RIJEČKI  KARNEVAL   

 RIJEKA KARNAVALO

Esperanto na riječkom karnevalu - TEKST 

Esperanto en la rijeka karnavalo - TEKSTO
Karnevalske fotografije s esperantistima Karnavalaj fotoj kun esperantistoj
Posjetite esperantiste, promatrajte povorku ili sudjelujte! Vizitu lokajn esperantistojn, spektu la paradon aŭ partoprenu!
RIJEČKI "KANTUN" - SVE O ESPERANTU U RIJECI RIJEKA ANGULO - ĈIO PRI ESPERANTO EN RIJEKA

 

           

               


 


 

POZIV

 

Za sudjelovanje u povorci (u esperantskoj skupini) - Za turističko promatranje povorke - Za druženje s lokalnim esperantistima

 

KONTAKT

Esperanto društvo Rijeka,  Blaža Polića 2, 51000 Rijeka      esperanto.rijeka@ri.t-com.hr    Telefoni: 095 85 45 736,   051 228 148.

 

 

 

 


 

INVITO

 

Por partopreni la grandan maskeradan paradon (en esperanta grupo) - turisme rigardi la paradon - amuziĝi kun lokaj esperantistoj

 

KONTAKTO

Esperanto Societo Rijeka,  Blaža Polića 2, 51000 Rijeka      esperanto.rijeka@ri.t-com.hr    Telefonoj: +385 (0)95 85 45 736,   +385 (0)51 228 148.

 

 

 

 


2   0   1   4

ESPERANTSKA KARNEVALSKA DRUŽINA "PAŽDROĆ" NA KARNEVALSKOJ POVORCI NA RIJECI  2. OŽUJKA 2014.

         Esperanto društvo Rijeka svake godine nastupa na karnevalskoj povorci na međunarodnom karnevalu na Rijeci, a 2014. bit će to osmi puta za redom.  Skupina nastupa pod imenom "ESPERANTO-MASKERADA KOMPANIO "PAŽDROĆ"". Međunarodna karnevalska povorka na Rijeci je jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj i u Europi. U prosjeku  sudjeluje oko 100 maškarskih družina s više od 10.000 sudionika. Povorka maski traje više od 6 sati, a povorku promatra u prosjeku između 100 i 150 tisuća ljudi. Sa svojom  maškaranom skupinom Esperanto društvo Rijeka predstavlja se širokoj publici. Ime družine je "Paždroć" što na hrvatskom čakavskom narječju. znači "svega i svačega". Najsličnija riječ ovoj bila bi  u kajkavskom narječju "čušpajz", dok ova riječ na esperantu glasi "tohuvabohuo". Ova riječ "paždroć" slična je i u lokalnom talijanskom dijelaktu koji pripada talijanskom narječju veneto, a u Rijeci je za taj dijalekt uobičajen naziv "fiumanski". U tom dijalektu riječ glasi "pasdrocio"

U skupini je oko 40 do 50 maškaranih sudionika, a imaju  i velika alegorijska kola. Na alegorijskim kolima izrađuje se maškarska tema. Ime skupine na esperantu ESPERANTO-MASKERADA KOMPANIO "PAŽDROĆ"  je vidljivo na dvije strane alegorijskih kola, pa se tako esperantska skupina predstavlja pred stotinjak tisuća gledatelja. Dolazak skupine najavljuje se na svakom kontrolnom punktu za prisutnu publiku. Članovi skupine su esperantisti, neesperantisti i pripadnici talijanske manjine. 

Esperanto društvo želi proširi skupinu s esperantistima iz drugih mjesta iz Hrvatske a i iz inozemstva. Na riječki karneval primaju se skupine iz drugih gradova a i iz inozemstva. Učesnici koji žele sudjelovati kao članovi skupine u karnevalskoj povorci moraju podmiriti troškove izrade maski a koji iznose oko 300,00 kuna po osobi. 

Svi zainteresirani koji žele sudjelovati na riječkom karnevalu kao članovi esperantske skupine ili sudjelovati s vlastitom grupom ili pak doći u Rijeku kao gledatelji neka  kontaktiraju Esperanto društvo Rijeka kako bi dobili detaljnije informacije ( esperanto.rijeka@ri.htnet.hr ) ili Blaža Polića 2, HR-51000 RIJEKA.

 


2  0  1  3

RIJEČKI KARNEVAL  10. veljače 2013.  -  ESPERANTSKA SKUPINA U KARNEVALSKOJ POVORCI
 

N A J A V A:       

Esperanto društvo Rijeka svake godine nastupa u suradnji s Karnevalskom družinom "Paždroć" na  karnevalskoj povorci na međunarodnom karnevalu na Rijeci, a 2013. bit će to sedmi puta za redom.  Skupina nastupa pod imenom "ESPERANTO-MASKERADA KOMPANIO PAŽDROĆ".

Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci jedna je od najpoznatijih u Hrvatskoj i u Europi. U prosjeku  sudjeluje oko 100 maškarskih družina s više od 10.000 sudionika. Povorka maski traje više od 6 sati, a povorku promatra u prosjeku između 100 i 150 tisuća ljudi.

Sa svojom  maškaranom skupinom Esperanto društvo Rijeka predstavlja se širokoj publici.
Ime družine je "Paždroć" što na hrvatskom čakavskom narječju. znači "svega i svačega".

Najsličnija riječ ovoj bila bi  u kajkavskom narječju "čušpajz" dok ova riječ na esperantu glasi "tohuvabohuo". Ova riječ "paždroć" slična je i u lokalnom talijanskom dijelaktu koji pripada talijanskom narječju veneto, a u Rijeci je za taj dijalekat uobičajen naziv "fiumanski". U tom dijalektu riječ glasi "pasdrocio".

Svake godine skupina izabira za karnevalski nastup poseban naziv za maškarsko predstavljanje. Za godinu 2013 izabran je naziv "GUSARI". U skupini je oko 40 do 50 maškaranih sudionika, a imaju  i velika alegorijska kola. Na alegorijskim kolima izrađuje se maškarska tema. Ime skupine na esperantu ESPERANTO-MASKERADA KOMPANIO "PAŽDROĆ"  je vidljivo na dvije strane alegorijskih kola, pa se tako esperantska skupina predstavlja pred stotinjak tisuća gledatelja. Dolazak skupine najavljuje sa na svakom kontrolnom punktu za prisutnu publiku.

Članovi skupine su esperantisti, neesperantisti i pripadnici talijanske manjine. Esperanto društvo želi proširi skupinu s esperantistima iz drugih mjesta iz Hrvatske, a i iz inozemstva. Sudionici koji se žele uključiti u skupinu i sudjelovati u karnevalskoj povorci moraju podmiriti troškove izrade maski. Oni iznose 300 kuna po osobi.

Svi zainteresirani, koji žele sudjelovati u riječkom karnevalu kao članovi esperantske skupine, ili sudjelovati s vlastitom grupom ili pak doći u Rijeku i kao gledaoci neka  kontaktiraju Esperanto društvo Rijeka kako bi dobili detaljnije informacije ( esperanto.rijeka@ri.t-com.hr ) ili Blaža Polića 2, HR-51000 RIJEKA.

  


RIJEČKI KARNEVAL  19. veljače 2012.  -  ESPERANTSKA SKUPINA U KARNEVALSKOJ POVORCI

 
I Z V J E Š Ć E:

Esperantska maškarska družina "PAŽDROĆ"  ove je godine već šesti put za redom nastupila na Međunarodnoj karnevalskoj povorci na Rijeci. Karnevalska povorka na Rijeci jedna je od najvećih u Hrvatskoj i u Europi. U karnevalskoj paradi nastupilo je oko 100 maškarskih skupina s oko 8000 sudionika. Povorka je trajala oko 7 sati a promatralo ju je oko 100 tisuća gledatelja, a spektakl je prenosila i lokalna riječka televizija, a prenosila se i preko elektroničke mreže (interneta). Sa svojom maškarskom skupinom Esperanto društvo Rijeka predstavilo se gledateljima odnosno javnosti. Ove godine družina je izabrala motiv "BOMBONJERA" za predstavljanje na karnevalu. Skupina je imala 30 maskiranih sudionika na paradi a imali su i alegorijska kola. Naziv družine Esperanto-Maskerada Kompanio "Paždroć" bio je vidljiv sa zadnje strane alegorijskih kola. Skupina je na svakom kontrolnom punktu posebno najavljivana. U skupini su bili esperantisti, neesperantisti, pripadnici talijanske manjne iz Rijeke i esperantisti iz Zagreba i Karlovca. U maškarsku družinu mogu se uključiti esperantisti iz Hrvatske i svijeta. Tko se zanima da slijedeće godine nastupi u skupini na karnevalskoj povorci na Rijeci neka se obrati Esperanto društvu Rijeka, Blaža Polića 2 51000 RIJEKA, ili na mreži esperanto.rijeka@ri.htnet.hr .

 

N A J A V A:       

         Esperanto društvo Rijeka svake godine nastupa u suradnji s Karnevalskom družinom "Paždroć" na  karnevalskoj povorci na međunarodnom karnevalu na Rijeci, a 2012. bit će to šesti puta za redom.  Skupina nastupa pod imenom "ESPERANTO-MASKERADA KOMPANIO PAŽDROĆ". Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci je jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj i u Europi. U prosjeku  sudjeluje oko 100 maškarskih družina s više od 10.000 sudionika. Povorka maski traje više od 6 sati, a povorku promatra u prosjeku između 100 i 150 tisuća ljudi. Sa svojom  maškaranom skupinom Esperanto društvo Rijeka predstavlja se širokoj publici. Ime družine je "Paždroć" što na hrvatskom čakavskom narječju znači "svega i svačega". Najsličnija riječ ovoj bila bi  u kajkavskom narječju "čušpajz", dok ova riječ na esperantu glasi "tohuvabohuo". Ova riječ "paždroć" slična je i u lokalnom talijanskom dijalektu koji pripada talijanskom narječju veneto, a u Rijeci je za taj dijalekt uobičajen naziv "fiumanski". U tom dijalektu riječ glasi "pasdrocio". Svake godine skupina izabira za karnevalski nastup poseban naziv za maškarsko predstavljanje. U skupini je oko 40 do 50 maškaranih sudionika, a imaju  i velika alegorijska kola. Na alegorijskim kolima izrađuje se maškarska tema. Ime skupine na esperantu ESPERANTO-MASKERADA KOMPANIO "PAŽDROĆ"  je vidljiva na dvije strane alegorijskih kola pa se tako esperantska skupina predstavlja pred stotinjak tisuća gledatelja. Dolazak skupine najavljuje sa na svakom kontrolnom punktu za prisutnu publiku. Članovi skupine su esperantisti, neesperantisti i pripadnici talijanske manjine. Esperanto društvo želi proširiti skupinu s esperantistima iz drugih mjesta iz Hrvatske, a i iz inozemstva. Na riječki karneval primaju se skupine iz drugih gradova, a i iz inozemstva. Sudionici koji žele sudjelovati kao članovi skupine u karnevalskoj povorci moraju podmiriti troškove izrade maski koji iznose 300,00 kuna po osobi. Svi zainteresirani koji žele sudjelovati na riječkom karnevalu kao članovi esperantske skupine ili sudjelovati s vlastitom grupom ili pak doći u Rijeku kao gledaoci,  neka  kontaktiraju Esperanto društvo Rijeka kako bi dobili detaljnije informacije ( esperanto.rijeka@ri.htnet.hr ) ili Blaža Polića 2, HR-51000 RIJEKA.  Mobitel  095 / 85 45 736,  telefon:  051 / 228 148.


RIJEČKI KARNEVAL  22. veljače 2009.  -  ESPERANTSKA SKUPINA U KARNEVALSKOJ POVORCI

             Esperanto društvo Rijeka već je treći put za redom nastupilo u karnevalskoj povorci na međunarodnom karnevalu u Rijeci.  Skupina nastupa pod imenom "ESPERANTO-MASKERADA KOMPANIO PAŽDROĆ". Ovu godine 22. veljače u povorci maškara sudjelovalo je više od 8.000 maškara. Povorka maškara trajala je dulje od 6 sati, od 12 do 18 sati. Kao i svake godine, maškaranu povorku promatralo je mnoštvo gledalaca. Procjene su da je ove godine povorku gledalo oko 120 tisuća gledalaca. Bio je krasan sunčani dan, pa se i tome može zahvaliti što je povorku promatralo ovoliki broj gledatelja. Sa svojom maškaranom grupom Esperantsko društvo Rijeka predstavilo se širokoj publici. Ime grupe je "Paždroć", što na hrvatskom čakavskom narječju znači "svega i svačega". Najsličnija riječ ovoj bila u kajkavskom narječju "ćušpajz" dok ova riječ na esperantu glasi "tohuvabohuo". Ova riječ paždroć slična je i u lokalnom talijanskom dijalektu koji pripada talijanskom narječju veneto, a u Rijeci je za taj dijalekt uobičajen naziv "fiumanski". U tom dijalektu riječ glasi "pasdrocio". Ove godine skupina je izabrala za karnevalski nastup naziv "PADELA" To je riječ iz hrvatskog čakavskog narječja, a u sjevernim hrvatskim narječjima poznata je pod imenima "šerpa" ili "rajngla". Riječ "padela" nalazi se i u talijanskim dijalektima pa tako i u "fiumanskom" (riječkom). Ta se posuda za kuhanje ručka na esperantu zove "kaserolo". U skupini je bilo oko 40 maškaranih učesnika, a imali su i velika alegorijska kola. Na alegorijskim kolima bila je izrađena velika "PADELA" u kojoj bi se trebao kuhati "paždroć". Ime skupine na esperantu ESPERANTO-MASKERADA KOMPANIO "PAŽDROĆ" bilo je vidljiva na dvije strane alegorijskih kola, pa se je tako esperantska skupina predstavila pred 120.000 gledatelja. Članovi skupine su esperantisti, neesperantisti i pripadnici talijanske manjine. Esperantsko društvo će na karnevalskoj povorci sa svojom skupinom nastupiti i dogodine. Društvo želi proširi skupinu esperantistima iz drugih mjesta iz Hrvatske, a i iz inozemstva. Na riječki karneval primaju se skupine iz drugih gradova, a i iz inozemstva. Svi zainteresirani  koji žele sudjelovati sudjelovati na riječkom karnevalu kao članovi esperantske skupine, ili sudjelovati s vlastitom grupom ili pak doći u Rijeku kao gledaoci, neka  kontaktiraju Esperantsko društvo Rijeka kako bi dobili detaljnije informacije ( esperanto.rijeka@ri.htnet.hr ) ili Blaža Polića 2, HR-51000 RIJEKA..

 

RIJEČKI KARNEVAL  3. veljače 2008.  -  ESPERANTSKA SKUPINA U KARNEVALSKOJ POVORCI

            Riječki karneval jedan je od najpoznatijih karnevala u Hrvatskoj i u Europi. Održava se redovito svake godine tijekom veljače. Ovogodišnji riječki karneval slavi svoj 25 jubilej. Ove godine karnevalska povorka održana je u nedjelju 3. veljače. U povorci sudjelovalo je oko 100 različitih karnevalski skupina s oko 9000 sudionika. Povorka karnevalska trajala je više od 6 sati. Ove godine karnevalsku paradu promatralo je oko 50.000 gledalaca, nešto manje nego ranijih godina zbog toga što je na dan parade kišilo. U povorci nastupila je i karnevalska skupina koju podupire Esperantsko društvo Rijeka. Skupina je nastupila pod nazivom Esperanto-Maskerada Kompanio "Paždroć". Paždroć je riječ u čakavskom narječju koja označava sve  i svašta ili sve izmiješano. Ista riječ "pasdrocio" nalazi se i talijanskom dijalektu iz Rijeke Istre i Trsta, a s istim značenjem. Esperantska skupina brojila je preko 30 članova, a izabrala je za karnevalsku povorku posebno ime "Giardin" (Giardin je ime dijela grada Rijeke u lokalnom talijanskom dijalektu, dok se isti dio grada na hrvatskom čakavskom narječju naziva Mlaka). Grupa je imala i alegorijska kola s visokim 5-metarskim "zaljevalnikom" na kojem je velikim slovima bio naziv skupine "ESPERANTO-MASKERADA KOMPANIO PAŽDROĆ". Skupina je na svim binama s kojih se komentirao nastup karnevalskih skupina bila najavljivana pod ovim imenom. Televizija "Kanal R" prenosila je uživo karnevalsku povorku oko 7 sati, pa je tako i naša skupina predstavljena i u televizijskom prijenosu. U skupini su bili esperantisti i neesperantisti kao i članovi talijanske manjine. Sljedeće godine skupina se želi proširiti  sudionicima esperantistima iz ostalih krajeva Hrvatske i iz drugih zemalja. Inače na riječkom karnevalu učestvuju i skupine iz drugih gradova iz Hrvatske kao i iz inozemstva. Ove godine nastupile su i skupine iz Faenze, Italije, Novog Sada i Pančeva iz Vojvodine, Srbija, te iz Mađarske. Svi koji žele sudjelovati na riječkom karnevalu u skupini "Esperanto-Maskerada Kompanio Paždroć", kao i one skupine iz drugih gradova koje žele sudjelovati na karnevalu, neka se obrate Esperantskom društvu Rijeka, Blaža Polića 2. HR-51000 RIJEKA, na mreži esperanto.rijeka@ri.htnet.hr . Zainteresiranima ćemo dati dodatne informacije za kontakt s Turističkom zajednicom Grada Rijeke koja je organizator riječkog karnevala.       (napisao: Vjekoslav Morankić) 


2   0   1   4

ESPERANTO-MASKERADA KOMPANIO "PAŽDROĆ" ĈE KARNAVALA PARADO EN RIJEKA EN 2014a JARO DIMANĈON LA 2-an DE  MARTO

 

         Ĉiujare, kaj 2014an jaron jam okan fojom laŭvice nia Esperanto-Maskerada Kompanio "Paždroć" (paĵdroĉ) partoprenos la internacian karnavalon en Rijeka kiu estas unu el la plej konataj en Kroatio kaj Eŭropo.  Ĝi okazas kiel kutime ĉiu jare. En karnavala parado de maskiĝintaj grupoj partoprenas averaĝe pli ol 100 grupoj kaj ĉirkaŭ 10.000 partopremnantoj. La parado de maskoj daŭras pli ol 6 horoj. La paradon spektas inter 100 kaj 150 mil spektantoj. Per sia maskerada kompanio Esperanto Societo Rijeka prezentas sin al vasta publiko. Nomo de la grupo "Paždroć" en kroata čakava dialekto signifas en Esperanto "tohuvabohuo" (En loka dialekto de itala minoritato la vorto estas preskaŭ la sama "pasdrocio"). 

La kompanio ĉiu jare elektas apartan nomon por prezenti sin en la karnavalo. La kompanio en la karnevala parado nombras inter 40 kaj 50 maskojn kaj havas alegorian veturilon. La nomo de la grupo "Esperanto-Maskerada Kompanio Paždroć" estas klare videbla sur la veturilo kaj la grupo estas menciata ĉe ĉiu kontrol-punkto por publiko. 

La karnavala grupo konsistas de esperantistoj, neesperantistoj kaj anoj de la loka itala minoritato. Oni intencas plilarĝigi la grupon kun alilandaj esperantistoj. Al la karnavalo de Rijeka estas ankaŭ akceptataj grupoj el aliaj urboj kaj ankaŭ el eksterlando. Interesuloj kiuj volus  kiel membroj de la karnavala grrupo partopreni en la parado devas kovri kostojn por prepari maskojn, kaj ĉi jare ili estas 40 eurojn po persone. 

Ĉiuj interesuloj kiuj volus partepreni la paradon de la karnavalo en 2014a jaro, ĉu kiel anoj de la karnavala grupo, ĉu per aparta karnavala grupo, aŭ kiel spektatanto, kontaktu Esperanto-Societon Rijeka ( esperanto.rijeka@ri.htnet.hr ) kaj oni ricevos informojn kiun kontakti por ricevi detalajn informojn kaj kondiĉojn por aliĝi. Poŝta adreso de Esperanto Societo Rijeka estas: Blaža Polića 2, HR-51000 RIJEKA, Kroatio.


2  0  1  3

            ESPERANTO-GRUPO ĈE LA KARNAVALO EN RIJEKA  2013 
A N O N C O:

         Ĉiujare, kaj en 2013 jam la sepan fojon laŭvice nia Esperanto-Maskerada Kompanio "Paždoć" partoprenos la internacian karnavalon en Rijeka,  kiu estas unu el la plej konataj en Kroatio kaj Europo.  Ĝi okazas kiel kutime ĉiu jare meze de monato februarEn karnavala parado de maskiĝintaj grupoj partoprernas averaĝe pli ol 100 grupoj kaj ĉirkaŭ 10.000 partopremnantoj. La parado de maskoj daŭras pli ol 6 horojn. La paradon spektas inter 100 kaj 150 mil spektantoj.

Per sia maskerada kompanio Esperanto Societo Rijeka prezentas sin al vasta publiko. Nomo de la grupo "Paždroć" en kroata čakava dialekto signifas en Esperanto "tohuvabohuo" (En loka dialekto de itala minoritato la vorto estas preskaŭ la sama: "pasdrocio"). La kompanio ĉiujare elektas apartan nomon por prezenti sin en la karnavalo. Po la jaro 2013 estas elektita la nomo "GUSARI" (piratoj). La kompanio en la karnevala parado nombras inter 40 kaj 50 maskojn kaj havas alegorian veturilon. La nomo de la grupo "Esperanto-Maskerada Kompanio Paždroć" estas klare videbla sur la veturilo kaj la grupo estas menciata ĉe ĉiu kontrol-punkto por publiko.

La karnavala grupo konsistas de esperantistoj, neesperantistoj kaj anoj de la loka itala minoritato. Oni intencas plilarĝigi la grupon per alilandaj esperantistoj. Al la karnavalo de Rijeka estas ankaŭ akceptataj grupoj el aliaj urboj kaj ankaŭ el eksterlando. Interesitoj kiuj volus kiel membroj de la karnavala grrupo partopreni en la parado devas kovri kostojn por masko-preparo, kaj ĉi-jare ili estas 40 eurojn persone. Ĉiuj interesitoj kiuj volus partopreni la karnavalan paradon 2013,
ĉu kiel anoj de la karnavala grupo, ĉu per aparta karnavala grupo, aŭ kiel spektatantoj, kontaktu Esperanto-Societon Rijeka (
esperanto.rijeka@ri.t-com.hr ) kaj oni ricevos informojn pri kiun kontakti por ricevi detalajn informojn kaj kondiĉojn por aligxi. Poŝta adreso de Esperanto Societo Rijeka estas: Blaža Polića 2, HR-51000 RIJEKA, Kroatio.


  ESPERANTO-GRUPO ĈE LA KARNAVALO EN RIJEKA  2012
 

R A P O R T O:

Ĉijare, jam la sesan fojon laŭvice nia Esperanto-Maskerada Kompanio "Paždroć" el Rijeka (Kroatio) partoprenis la Internacian Karnavalan Paradon en Rijeka, kiu estas unu el la plej konataj en Kroatio kaj Eŭropo. En la karnavala parado partoprernis 100 maskiĝintaj grupoj kun ĉirkaŭ 8.000 partoprenantoj. La parado de maskoj daŭris pli ol 7 horojn. La paradon spektis ĉirkaŭ 100 mil spektantoj. Per sia maskerada kompanio Esperanto Societo Rijeka prezentis sin al vasta publiko. La kompanio ĉi jare elektis apartan nomon "BOMBONJERA" (bombonujo) por prezenti sin en la karnavalo. La kompanio en la karnevala parado nombris 30 maskitojn kaj havis alegorian veturilon. Sur la ĉaro oni faris imiton de granda bombonujo. La nomo de la grupo "Esperanto Kompanio Paždroć" estis klare videbla sur la malantaŭa flanko de la veturilo kaj la grupo per esperanta anonco estis menciata je kontrol-punktoj por publiko. La karnavala grupo konsistis el esperantistoj, neesperantistoj, anoj de la loka itala minoritato kaj esperantistinoj el Zagreb kaj Karlovac. Oni intencas plilarĝigi la grupon per alilandaj esperantistoj. Al la karnavalo de Rijeka estas ankaŭ akceptataj grupoj el aliaj urboj kaj ankaŭ el eksterlando. Ĉiuj interesitoj kiuj volus partepreni la paradon de la karnavalo sekvontjare, ĉu kiel anoj de la karnavala grupo, ĉu per aparta karnavala grupo, aŭ kiel spektatantoj, kontaktu Esperanto-Societon Rijeka  esperanto.rijeka@ri.htnet.hr , kaj oni ricevos informojn kiun kontakti por ricevi detalajn informojn kaj kondiĉojn por aliĝi. Poŝta adreso de Esperanto Societo Rijeka estas: Blaža Polića 2, HR-51000 RIJEKA, Kroatio. Fotoj ĉe: www.esperanto.hr.

    A N O N C O:

Ĉiujare (en 2012 jam la sesan fojon) nia Esperanto-Maskerada Kompanio "Paždroć" (legu: paĵdroĉ') partoprenos la internacian karnavalan paradon en Rijeka, kiu estas unu el la plej konataj en Kroatio kaj Eŭropo.  Ĝi okazas kiel kutime ĉiujare meze de la monato februaro. En la karnavala parado de maskiĝintaj grupoj partoprernas averaĝe pli ol 100 grupoj kaj ĉirkaŭ 10.000 partoprenantoj. La parado de maskoj daŭras pli ol 6 horoj. La paradon spektas inter 100 kaj 150 mil spektantoj. Per sia maskerada kompanio Esperanto Societo Rijeka prezentas sin al vasta publiko. Nomo de la grupo "Paždroć" en kroata ĉakava dialekto signifas en Esperanto "tohuvabohuo" (En loka dialekto de la itala minoritato la vorto estas preskaŭ la sama "pasdrocio"). La kompanio ĉiujare elektas apartan nomon por prezenti sin en la karnavalo. La kompanio en la karnavala parado nombras inter 40 kaj 50 maskojn kaj havas alegorian veturilon. La nomo de la grupo "Esperanto-Maskerada Kompanio Paždroć" estas klare videbla sur la veturilo kaj la grupo estas menciata ĉe ĉiu kontrol-punkto por la publiko. La karnavala grupo konsistas el esperantistoj, neesperantistoj kaj anoj de la loka itala minoritato. Oni intencas plilarĝigi la grupon kun alilandaj esperantistoj. Al la karnavalo de Rijeka estas ankaŭ akceptataj grupoj el aliaj urboj kaj ankaŭ el eksterlando. Interesitoj kiuj volus  kiel membroj de la karnavala grupo partopreni en la parado devas pagi la kostojn por preparado de maskoj, kaj ĉi-jare ili estas 40 eurojn po persono. Ĉiuj interesitoj kiuj volus partepreni la paradon de la karnavalo en 2012a jaro, ĉu kiel anoj de la karnavala grupo, ĉu per aparta karnavala grupo, aŭ kiel spektantoj, kontaktu Esperanto-Societon Rijeka ( esperanto.rijeka@ri.htnet.hr ) kaj donos pli detalajn informojn kaj kondiĉojn por aliĝi. Poŝta adreso de Esperanto Societo Rijeka estas: Blaža Polića 2, HR-51000 RIJEKA, Kroatio. Poŝtelefono: +385 (0)95 85 45 736, telefono: +385 (0)51 228 148. (skribis:  Vjekoaslav Morankić)


            ESPERANTO-GRUPO ĈE KARNAVALO EN RIJEKA  2009

            Ĉijare jam trian fojom laŭvice Esperanto-Maskerada Kompanio "Paždroć" (prononcu: paĵdroĉ) partoprenis la internacian karnavalon en Rijeka kiu estas unu el la plej konataj en Kroatio kaj Eŭropo.  Ĝi okazas kiel kutime ĉiujare meze de la monato februaro. Ĉi jare dimanĉon la 22an de februaro en maskerada parado de maskiĝintaj grupoj partoprernis pli ol 8.000 partoprenantoj. La parado de maskoj daŭris pli ol 6 horojn. Kiel ĉiujare, la karnavalan paradon spektis ĉirkaŭ 120.000 spektantoj, duoble ol pasintjare ĉar estis suna tago. Per sia maskerada kompanio Esperanto Societo Rijeka prezentis sin al vasta publiko. Nomo de la grupo "Paždroć" en kroata čakava dialekto signifas en Esperanto "tohuvabohuo" (En loka dialekto de itala minoritato la vorto estas preskaŭ la sama "pasdrocio"). La kompanio ĉi jare elektis karnavalan nomon "Padela" (en lokaj dialektoj kroata "čakava" kaj kaj loka itala "fiumana" vorto "padela" signifas esperante kaserolo). La kompanio en la karnevala parado nombris ĉirkaŭ 40 maskojn kaj havis alegorian veturilon. La alegoria veturilo estis kreita kiel kelkajn metrojn granda kaj alta kaserolo. La nomo de la grupo "Esperanto-Maskerada Kompanio Paždroć" estis klare videbla sur la veturilo kaj la grupo per esperanta anonco estis menciita je kontrol-punktoj por publiko. Esperanto Societo Rijeka partoprenos  la karnevalan paradon ankaŭ sekvontjare. En la grupo estis esperantistoj, neesperantistoj kaj anoj de la loka itala minoritato. Sekvontjare oni intencas plilarĝigi la grupon per alilandaj esperantistoj. Al la karnavalo de Rijeka estas ankaŭ akceptataj grupoj el aliaj urboj kaj ankaŭ el eksterlando. Ĉiuj interesuloj kiuj volus partopreni la paradon de la karnavalo sekvontjare, ĉu kiel anoj de la karnavala grupo, ĉu per aparta karnavala grupo, aŭ kiel spektantoj, kontaktu Esperanto-Societon Rijeka ( esperanto.rijeka@ri.htnet.hr ) kaj oni ricevos informojn kiun kontakti por ricevi detalajn informojn kaj kondiĉojn por aliĝi. Poŝta adreso de Esperanto Societo Rijeka estas: Blaža Polića 2, HR-51000 RIJEKA, Kroatio.


            ESPERANTO-GRUPO ĈE KARNAVALO EN RIJEKA  2008

            La karnavalo en Rijeka estas unu el la plej konataj en Kroatio kaj Eŭropo.  ĝi okazas, kiel kutime, ĉiujare meze de la monato februaro. Ĉi jare dimanĉon la 3an de februaro en maskerada parado de maskiĝintaj grupoj partoprernis pli ol 9.000 partoprenantoj. La parado de maskoj daŭris pli ol 6 horoj. Kiel ĉiu jare ankaŭ  dum karnavalo la paradon spektis nur ĉirkaŭ 50.000 spektantoj ĉar estis pluva tago. Esperanto Societo Rijeka havis sian grupon nomitan Esperanto-Maskerada Kompanio "Paždroć". Paždroć en kroata ĉakava dialekto signifas en Esperanto "tohuvabohuo" (En loka dialekto de itala minoritato la vorto estas preskaŭ la sama "pasdrocio"). La kompanio ĉi jare elektis karnavalan nomon "Giardin" (nomo de parto de Rijeka en loka dialekto de itala minoritato), nombris ĉirkaŭ 30 maskojn kaj havis alegorian veturilon. La nomo de la grupo "Esperanto-Maskerada Kompanio Paždroć" estis klare videbla sub la veturilo kaj la grupo per esperanta anonco estis menciita je ĉiu kontrol-punkto por publiko kaj same oni menciis kaj komentis esperantan grupon dum televida elsendo. Esperanto societo Rijeka partoprenos la karnavalan paradon ankaŭ sekvotjare. En la grupo estis esperantistoj, neesperantistoj kaj anoj de loka itala minoritato. Sekvontjare oni intencas plilarĝigi la grupon per alilandaj esperantistoj. Al Karnavalo de Rijeka estas ankaŭ akceptataj grupoj el aliaj urboj kaj ankaŭ el eksterlando. Ĉiuj interesuloj por kiuj volus partepreni la paradon de la karnavalo sekvontjare, ĉu kiel unuopuloj en la grupo, aŭ per apartra karnavala grupo, kontaktu Esperanto-Societon Rijeka ( esperanto.rijeka@ri.htnet.hr ) kaj oni ricevos informojn pri kiun kontakti por ricevi detalajn informojn kaj kondiĉojn por aliĝi. Poŝta adreso de Esperanto-Societo Rijeka estas: Blaža Polića 2, HR-51000 RIJEKA, Kroatio.    (Vjekoslav Morankić)

 


FOTOGRAFIJE  S  KARNEVALA  2013:       FOTOJ  EL  LA  KARNAVALO  2013 : 


Esperantska karnevalska skupina Paždroć kao "Pirati s Kvarnera"
Esperanta maskerada kompanio Paždroć kiel "Piratoj el Kvarnero"


Sanja Damjanić (Karlovac) i Vjekoslav Morankić (Rijeka) ispred automobila s grbom Esperanto društva Rijeka
Sanja Damjanić (el Karlovac) kaj Vjekoslav Morankić (el Rijeka) antaŭ la aŭto kun la blazono de Esperanto Societo Rijeka

 

"gusarice" Nataša Batistić (Rijeka, predsjednica Esperanto društva Rijeka) i Sanja Damjanić (Karlovac) 
"pirat(in)oj" Nataša Batistić (Rijeka, loka esp-prezidantino) kaj  Sanja Damjanić (el Karlovac) 

 

Beba pod esperantskom zastavom - Armando Morankić, najmlađi pirat  (6 mjeseci)
Bebo sub verda standardo - Armando Morankić, la plej juna pirato (6-monata)

           

 

 


FOTOGRAFIJE  S  KARNEVALA  2012 :       FOTOJ  EL  LA  KARNAVALO  2012 : 

 


FOTOGRAFIJE  S  KARNEVALA  2010-2011 :       FOTOJ  EL  LA  KARNAVALO  2010-2011 :

 

 


 

FOTOGRAFIJE  S  KARNEVALA  2009 :       FOTOJ  EL  LA  KARNAVALO  2009 :

 

Unutar lokalne (neesperantske) skupine mladih nalazi se par esperantista, a i natpis na alegorijskim kolima je esperantski.
Ene de la loka (neesperanta) grupo estas kelkaj esperantistoj, kaj ankaŭ la teksto sur la 'alegoria' ĉaro estas esperanta.

 


FOTOGRAFIJE  S  KARNEVALA  2008 :       FOTOJ EL  LA  KARNAVALO  2008 :

 

 

 

 

 

 

NA GLAVNU STRANICU  -  AL LA HEJMPAĜO