PRI LA 4a KONGRESO DE KROATAJ ESPERANTISTOJ EN ĜURĜEVAC 2000
O 4. KONGRESU HRVATSKIH ESPERANTISTA U ĐURĐEVCU 2000.


O 4. kongresu hrvatskih esperantista u Đurđevcu godine 2000.
piše Josip Pleadin iz Đurđevca, glavni lokalni organizator; članak iz časopisa “Tempo”, rujan 2000.


Kad su u veljači esperantisti iz malog gradića Đurđevca preuzeli ozbiljan zadatak organizirati nacionalni kongres esperantista, to je izgledalo velik teret za mali LKK (lokalni odbor). Ipak, 27. svibnja Đurđevčani su blistali zbog dobrog uspjeha 4. kongresa hrvatskih esperantista. Tog dana se u našoj sredini skupilo gotovo 200 esperantista iz svih krajeva Hrvatske, uz goste iz Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske i Slovenije. Obilan kongresni program je jedva uspio stati u dnevni red, ali sve su se točke programa odvijale na vrijeme i s mnogim sudionicima.

 

Posebno treba napomenuti da je tog dana u našem kraju boravio predsjednik države Stipe Mesić, koji je prihvatio biti pokroviteljem Svjetskog kongresa iduće godine u Zagrebu. Stoga ne čudi da je Mesić poslao dug i uljudan telegram s dobrim željama sudionicima četvrtog nacionalnog kongresa. Sa sličnim željema slijedio je župan Nikola Gregur, predsjednik Gradskog vijeća Ile Baković, Nikola Rašić, stalni kongresni tajnik UEA (Svjetskog esperantskog saveza), te predstavnici esperantskih saveza susjednih zemalja. Tijekom nekoliko mjeseci mediji su pratili pripreme za kongres, a posebno je bilo važno medijsko praćenje od strane najuglednijih domaćih dnevnih novina “Večernji list”, koji je objavio više članaka. Osim lokalne radio-stanice, o kongresu je izvijestila i Hrvatska televizija u dva kratka izvješća i u jednom duljem, u svom jutarnjem programu dana 31. svibnja.

 

Iz kongresnog programa treba istaknuti kulturni dio, u kojem je zbor lokalne gimnazije izveo, između ostalog, esperantsku himnu, a petnaestminutni folklorni program je izvelo Kulturno-umjetničko društvo Petar Preradović. Radni dio kongresa sastojao se od godišnje skupštine Hrvatskog saveza za esperanto, zasebnih sjednica esperantista poduzetnika, pripremnog sastanka ILEI-sekcije unutar Saveza (op.ur. ILEI je udruženje esperantskih nastavnika), sjednice LKK-a za Svjetski kongres iduće godine itd. Održane su i jezične lekcije i masovno posjećena esperantska misa u crkvi sv. Đurđa, koju je vodio Franjo Gruić iz Đakova. Tijekom razgledavanja grada sudionici kongresa prošetali su ulicama i stigli do Galerije, koja je smještena u slavnoj tvrđavi, sagrađenoj u 14. stoljeću. Galerija čuva impozantnu zbirku, koju je gradu poklonio slavni slikar Ivan Lacković Croata, rođen u susjednom selu.

 

Kao kongresna zgrada služio je Dom kulture, a dio programa održan je i u zgradi naftne kompanije INA-Naftaplin. Tamo se predstavio do sada nedovoljno poznat esperantski pjevač Neven Mrzlečki, operni pjevač, član Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. On je izveo polusatni program sastavljen od vlastitih kompozicija i od međunarodno poznatih pjesama. Na istom mjestu je bila i prezentacija čak 4 nove knjige koje imaju veze s Hrvatskom i Hrvatima. Najvažnije je bilo predstavljanje upravo izdanog Kompendija esperantske gramatike (za ispite visokog nivoa), čiji je autor Mirko Mamužić, nedavno preminuli hrvatski esperantist, koji je živio u Švicarskoj.

 

Povodom kongresa izdan je i gradski prospekt u boji (u izdanju Espreantskog kluba “Koko”, p.p.96, HR-48350 Đurđevac), te maksimum-karta idana od strane filatelističkog društva u Virju. Istog dana je lokalna pošta rabila specijalan prigodni žig. Sve što je izdano povodom Kongresa može se nabaviti u Esperantskom klubu “Koko”, koji je osnovan poslije desetgodišnje stanke, zahvaljujući kongresnim pripremama. Moguće je naručiti i video-snimak. Sudimo li po rezultatima, Kongres je u potpunosti uspio i najavio dobar uspjeh Svjetskog kongresa u Zagrebu slijedeće godine.


-----> Hrvatski savez za esperanto
-----> Hrvatski savez za esperanto